Ceaiurile cu fructe, apa cu arome sau lamaia va distrug dintii si provoaca eroziune dentara

Savurarea unui ceai dulce sau a unui pahar de apa cu lamaie ar putea parea o optiune buna pentru o gustare sanatoasa si racoritoare, dar noi cercetari spun ca de fapt provaca eroziunea dintilor.

Cercetatorii de la King’s College London Dental Institute au descoperit ca bauturile acide cum ar fi ceaiurile de fructe si apa cu aroma de lamaie cresc de 11 ori riscul eroziunii dentare.

Frecventa crescuta a consumului de acizi alimentari, in special intre mese, pare a fi factorul de risc predominant.

Adaosul de fructe sau aromele de fructe la bauturi si consumul regulat de otet, muraturi, medicamente acide sau bauturi acidulate cu indulcitori, sunt potentiali factori de risc.

Eroziunea dentara este din ce in ce mai frecventa.

Eroziunea dentara poate fi cauzata de anumite stari de sanatate, cum ar fi probleme cu acidul gastric si tulburari de alimentatie, dar consumul de alimente bogate in acid, cum ar fi bauturile sportive si bauturile racoritoare, pot provoca erodarea dintilor, spun specialistii.

Pentru a preveni eroziunea, acestia ne sugereaza sa alegem bauturi cu continut scazut de acid, pentru a evita mentinerea unor bauturi cu continut ridicat de acid in gura pentru o perioada lunga de timp si consumul de alimente sau bauturi cu continut ridicat de acizi la masa, deoarece inca mai exista o multime de saliva in gura pentru a spala zaharurile si acizi.

Exista o serie de gustari care nu va vor afecta dintii, cum ar fi: lapte simplu, sana sau lapte batut, fructe si legume brute, iaurt simplu, branza, oua fierte sau umplute, nuci, seminte de floarea-soarelui sau dovleac.

Copiii si adultii cresc constant numarul de gustari pe zi, spun cercetatorii. In acelasi timp, adaugarea de fructe sau arome de fructe la bauturi a crescut, de asemenea.

Aceast adaos simplu la un pahar de apa, poate face o bautura ca fiind coroziva ca o bautura de cola, au remarcat cercetatorii.

S-a demonstrat ca lamaia proaspata si limeta au o concentratie de acid citric mai mare de sase ori decat cantitatea prezenta intr-o formular de limonada sau intr-o dilutie de lamaie.

Ceaiurile cu aroma de fructe (cum ar fi ceaiurile de lamaie si ghimbir), ceaiurile dulci cu aroma de fructe au, de asemenea, un potential mare de eroziune, au spus cercetatorii.